Az energiaválság újra divatba hozhatja a zöldségek tejsavas erjesztését

2023. február 07. 19:43
Nagy előnye, hogy nem kell hozzá költséges gépi technológiát alkalmazni.
 
A zöldségfélék házilagos tartósításának régóta ismert és Közép-Európában széles körben elterjedt módja tejsavas erjesztés, amelyet hétköznapi kifejezéssel savanyításnak neveznek.
 
Nem kell hozzá gépi technológia
Ez a viszonylag egyszerű eljárás sós víz és néhány, kis mennyiségben adagolt tartósítószer segítségével elfogadható szinten képes konzerválni több zöldségfajt, és lehetővé teszi azok elnyújtott fogyasztását – írja a freshplaza.com hírportál.
Az energiaválság újra divatba hozhatja a zöldségek tejsavas erjesztését
A tejsavas erjesztés nagy előnye, hogy nem szükséges hozzá költséges gépi technológiát alkalmazni.
 
A FLEGME projekt
A fent említett kezelés hatására a tejsavas erjedés automatikusan beindul, annak szakszerű irányítását és széles körű elterjesztését azonban nem lehet kizárólag a háztartásokra bízni. Ezért, a francia Vegepolis Valley kutatási vállalkozás ennek az eljárásnak a tökéletesítése és továbbfejlesztése érdekében 2019 októberében meghirdette, és több helyről kapott, jelentős anyagi támogatással elindította a FLEGME projektet.
 
Ez a projekt a házi savanyításnál valamivel magasabb szintű technológiát alkalmaz, és részben helyettesítheti a drágább, nagyüzemi tartósítást.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Semmiképpen ne edd meg! Gyorsfagyasztott zöldbabot hívott vissza az Auchan

2024. június 05. 17:17
Az érintett árut vissza lehet vinni, az árát blokk nélkül is visszatérítik.
 
Csattanó maszlag lehetséges jelenléte miatt visszahívta a forgalomból a 450 grammos Auchan gyorsfagyasztott zöldhüvelyű vágott zöldbabot az Auchan Magyarország Kft. - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ma az MTI-vel.

Sóska: a titkos fegyver az immunrendszered erősítéséhez

2024. augusztus 09. 13:09
Fogyást támogató, szívvédő és ízletes: ezért kapjon helyet a sóska az étrendedben.
 
A sóska rostokban, magnéziumban, vasban, C- és A-vitaminban rendkívül gazdag. Gyulladáscsökkentő hatású, és remek immunerősítő, magas rosttartalmának köszönhetően serkenti az emésztést, így a diétázók számára is jó választás. Ásványi anyagai közül említésre méltó a foszfor, a mész, illetve az oxálsav.