Balatoni Rózsa Bábolnán

2023. szeptember 08. 15:54
Kívülről se rohad és belül sincsenek fekete-szürke vagy barnás foltok a krumpliban - hála a MATE Keszthelyen folyó kutatásainak.
Balatoni Rózsa Bábolnán
Szerintem a kutatók még adósok a hazai sötétlila húsú burgonyával, bár a Bábolnai Gazdanapokon kiállított Démon fajtát ők elég sötétnek ítélik. Abból indulnak ki, hogy a saját családjaik próbából sem merték megenni a lilát. Persze ők nem élnek együtt halloween- és zombirajongó tizenévesekkel, akik rajonganak mindenért, ami narancsszín, vagy sötét és félelmetes.
 
A magyar konyha klasszikus kedvence volt a rózsaszín héjú, fehér húsú rózsakrumpli, amit viszont megújítottak, így Balatoni Rózsa piros héjjal és fehér béllel örvendezteti meg vásárlóit.
A MATE standján kiállított burgonyák közül még a Basát emelnénk ki, amiről az egyik grillrajongó ismerősöm elmondta, hogy megfőzi és úgy dobja a grillre: „hú, az nagyon finom!”
A stand egyik vendéglátója, dr. Simon Brigitta egyetemi adjunktus, a Növénytermesztéstudományi Intézet munkatársa elmondta, hogy a keszthelyi vetőkrumpli nagy érték, mert klónozott technológiával állítják elő, így vírusmentes, vagyis a háziasszonynak nem kell a fekete „fájásos” gumókkal megküzdeniük.
 
Ráadásul nem is csak mentesek ezek a burgonyák a vírusoktól, hanem rezisztensek is rájuk, vagyis vetni is ezeket érdemes.
Aki tehát egészséges magyar fajtákat nevelne, keresse a mini gumókat tartalmazó hálókat, mert ezekből csodás nagy, és jó krumplit nevelő növényeket kap.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Elindult a #vadateszem kampány

2024. november 25. 17:11
Új lendületet jelent a vadhús népszerűsítésében a #vadateszem kampány elindítása, amely az egészséges és változatos táplálkozásra is ráirányítja a figyelmet – mondta dr. Felkai Beáta Olga élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkár pénteken, Budapesten, a kezdeményezés beharangozó sajtótájékoztatóján.

Virsliből is válasszuk a hazait!

2022. december 30. 11:58
Az év utolsó hónapjában 20-25%-kal több virslit vásárolnak, mint más hónapokban. Virsliből is érdemes a hazait venni, mert a hazai gyártók termékei nyomonkövethetők, folyamatosan ellenőrzöttek, és a hazai ízvilágra tervezettek. Érdemes a csomagoláson megnézni az ovális pecsétet, ami tartalmazza az utolsó gyártási folyamat helyét. HU = Magyarország. Válasszuk a hazait!