Drága lesz a húsvét legfontosabb fogása
2024. február 20. 16:02
Növekedtek a feldolgozók költségei.
Nem csak a csokoládé, de a húsvét másik fontos főszereplője, a sonka is drágulhat még a következő hetekben – derül ki a penzcentrum.hu cikkéből, amelyben szakértőket kérdeztek meg a közeledő ünneppel kapcsolatban.
Akár a fogyasztás csökkenése is bekövetkezhet az emelkedő árak miatt – fotó: freepik.com
"Nem csak a háború okozta durva infláció, hanem a sertéságázat súlyos gondjai kellettek ahhoz, hogy a húsvéti sonkához kellő sertéscomb ekkora mértékben dráguljon" – mondta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke, hozzátéve azt is, hogy hústévig még további drágulásra is kell számítanunk.

A piaci logika alapján azt kell mondanom, hogy bizony a következő hetekben és hónapokban emelkedésre kell számítani a sertéshús esetében. Ennek az a legfőbb oka, hogy a magyarországi sertéshús-piacra nagy kihatással lévő úgynevezett "német jegyzés" 7,5%-ot százalékot emelkedett az elmúlt két héten, ez pedig ha nem is azonnal, de be szokott gyűrűzni a fogyasztói árakba. A sertéscomb természetesen nem kivétel, így számítok arra, hogy húsvétig ez a termék is drágulni fog – fogalmazott az elnök.
A szakértő arról is beszélt, hogy nem csak a tavalyi év volt nehéz a sertéstenyésztőknek és magának a húsiparnak: az idei évben is erre számíthatunk.
Kimondottan rossz éve volt a sertéshúságazatnak 2023, amikor majd megjönnek az eredménykimutatások a cégeknek, akkor abból biztosan látni is fogjuk, hogy szinte az összes húsipari vállalkozás gyengébb évet zárt, mint 2022-ben. Valószínűleg sok húsipari cég jelentős veszteséget lesz kénytelen elkönyvelni a tavalyi évre vonatkozóan. 2007 óta nem fordult elő, hogy a sertéshús-ipar teljesítménye 15% körüli visszaesést mutasson éves szinten. A jelenlegi 2,15 eurós német jegyzés mellett a magyar húsipar csak akkor tud eredményt termelni, ha a jelenlegi ipari átadási és így a fogyasztói árak egyaránt emelkednek – mondta még Éder Tamás.
A Pénzcentrum megkérdezte Braunmüller Lajost, az Agrárszektor főszerkesztőjét is, aki a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy szerinte is emelkedés várható a húsvéti sonkánál.

A klasszikus húsvéti sonka szezonális termék, ilyen kínálatban szinte csak húsvét előtt kapható, így az egy évvel ezelőtti árakhoz tudunk viszonyítani. Ezekhez képest egészen biztosan várható emelkedés, hiszen időközben a feldolgozók számos költségeleme növekedett, így például a munkabérek, vagy a sertés termelői ára. Ez utóbbi ugyan az elmúlt hetekben csökkenést mutatott, de az igazi, hagyományos érlelésű húsvéti sonka még a tavalyi vágású sertésből készült, hosszas eljárás során – mondta a főszerkesztő, hozzátéve, hogy akár a fogyasztás csökkenése is várható, ha a magyarok nem annyira akarják már kifizetni a sonkáért a megemelkedett árat.
Mi várható 2024-ben?
Az Agrárszektor főszerkesztőjétől a penzcentrum.hu azt is megkérdezte, hogy milyen éve volt a húsiparnak, a sertéságazatnak 2023-ban, és ebben az évben mire lehet számítani. Braunmüller Lajos szerint a húsipar lélegzethez juthat, amiben nem csak a saját munkájuk lesz döntő fontosságú, hanem külső tényezők is szerepet játszhatnak majd.

Külön kell választani a sertéstartást és a húsfeldolgozást. A termelőknek jól alakult a 2023-as év, amelyben csökkenő takarmányárak, megnyugvó energiapiac – igaz, növekvő bérek – mellett a sokáig viszonylag magas szinten maradó felvásárlási árak jó helyzetet teremtettek. Ez utóbbi, vagyis a drága sertés már nem volt jó hír a feldolgozóknak, amelyek ráadásul nehezen, vagy sehogy sem tudták megnövekedő költségeiket érvényesíteni az átadási árakban, hiszen a drágulás miatt a fogyasztók lényegesen kevesebbet vásároltak – mondta.
Beszélt az élelmiszeripart sújtó nehézségekről, a csomagolóanyagok után fizetendő költségekről, arról, hogy sok szereplő komoly veszteségeket szenvedett el tavaly. Elmondta, hogy idén a sertésárak csökkennek, azaz a termelők eddigi előnye csökken, de nem szűnik meg, és a továbbra is olcsó takarmány miatt várhatóan számukra 2024 is jól alakulhat. Hozzátette:
A húsipar a sertésár-csökkenéssel lélegzethez jut, de amíg a vásárlóerő nem éled fel és nem vesznek a fogyasztók több terméket (esetleg magasabb áron), addig érdemi előrelépésre nem lehet számítani. Ebben a reálbérek alakulása lesz döntő – idézte a penzcentrum.hu a főszerkesztő szavait.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Itt az országos szedd magad őszibarack és nektarin lista! 2024
2024. június 27. 20:40
Mutatjuk, hova érdemes menni őszibarackot és nektarint szedni.
Idén, mint minden gyümölcs, az őszibarack is korábban érik, mint szokott. Sok termelő hirdet szedd magad őszibarack és szedd magad nektarin akciókat.
Az olcsó import határozza meg a hagyma áralakulását is
2023. november 06. 12:31
A tavalyi rekordáraknál alacsonyabb, de magas szinten stabilizálódó árak jellemzik november elején a lengyel hagymapiacot.

