Nem akarnak búzát termeszteni az amerikai gazdák?

2024. június 07. 12:45
56 millió hektárról 35,5 millió hektárra csökkent a vetésterület.
 
Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) adatai szerint az USA-ban a búzatermesztő farmok száma 2002 óta mintegy 40 százalékkal (közel 170 ezerről 97 ezerre), a durumbúzát termesztő farmoké pedig mintegy 60 százalékkal csökkent.
Nem akarnak búzát termeszteni az amerikai gazdák?
A vetésterület csökkenése a vizsgált időszak 15 évében különösen gyors volt: 56 millió hektárról 35,5 millió hektárra apadt, ennek következtében a termésmennyiség 60 millió tonnáról mintegy 45 millió tonnára esett vissza.
 
A búzatermelés csökkenésében jelentős szerepet játszott az egyre divatosabbá váló szójatermesztés a magasabb jövedelmezőség miatt. Emellett a búzánál rövidebb tenyészidejű növényeket iktatta a gazdák az amerikai vetésforgó kombinációkba, illetve az elmúlt évtizedekben jelentősen megemelkedtek a búzatermesztés költségei is.
 
Az USDA költség-jövedelem vizsgálatai alapján a búza egységnyi területre számított megtérülési mutatója a legutóbb öt évben jelentősen romlott.
 
A búzatermesztő farmok és a búza vetésterületének csökkenése 2017 óta lelassult, ugyanakkor az átlagnál jóval magasabb arányban zsugorodott a kisebb farmok száma. Mindez azt vetíti előre, hogy az USA éves búzatermése mintegy 15 millió tonnával alacsonyabb szinten fog stabilizálódni, de ez elegendő lesz a lakosság kenyérgabona szükségletének fedezésére.
 
Forrás: agriculture.com

Kapcsolódó cikkek

Érdekli a szőlő és borgazdaság? Ezt a szakirányú képzést Önnek találták ki!

2023. augusztus 16. 15:15
A képzés célja, hogy
a szakirányú továbbképzésben résztvevők megismerjék a világ és hazánk szőlő- és bortermelésének helyzetét, közigazgatási, jogi szabályozását, a szőlőtermesztés biológiai alapjait, a termesztést befolyásoló ökológiai tényezőket, a termesztéstechnológia elméletét és korszerű módszereit.

Idén ötödik alkalommal rendezték meg a Pannónia Párlatversenyt Sormáson

2023. április 03. 12:13
Az igazi pálinka különlegességét a régi gyökerekre visszanyúló magyarországi pálinkakultúra, a szigorú jogszabályi előírásoknak való megfelelés, a kivételes minőségű alapanyagok és a pálinkafőzők nagy tudása és tapasztalata adja, mondta V. Németh Zsolt magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos az V. Jubileumi Pannónia Párlatversenyen, Sormáson.