Termelői összefogásra van szükség a tormatermelésben is

2023. december 11. 13:06
Európai szinten is kimagasló a hazai tormatermesztés, amelynek mennyisége évente 10-12 ezer tonnát tesz ki. A magyar torma kiváló minőségű, a gazdálkodók a jövőben is számíthatnak tevékenységük támogatására – közölte Nagy István agrárminiszter.
Termelői összefogásra van szükség a tormatermelésben is
A tárcavezető szerint méltón nevezhető Magyarország tormatermesztő nagyhatalomnak, ugyanis a belföldön előállított mennyiség az európai termelésnek több mint egyharmadát adja. Hazánkban jelenleg 570 termelő 1228 hektáron termeszt tormát, a termelők és a termesztő területük 98 százaléka Hajdú-Bihar vármegyében található. A torma felvásárlás folyamatának átláthatósága érdekében az agrártárca szabályozást vezetett be 2021-től. E szerint kötelező írásban szerződni a torma felvásárlására, a szerződésnek az árat vagy az ár kiszámítására vonatkozó szempontokat is tartalmaznia kell. A helyileg illetékes kormányhivatal ellenőrzi a szerződések meglétét és a jogszabálynak való megfelelőségét – tette hozzá.
 
Kifejtette, az elmúlt években új termelők léptek be az ágazatba, és a termesztőterület is számottevően emelkedett. Emiatt jelentős terméstöbblet került a piacra, ugyanakkor ezzel párhuzamosan a világjárvány, az energiaválság és a háború miatt a fogyasztás csökkent. Ennek következtében a kínálati többletből eredő áresés volt megfigyelhető a piacon. Ugyanakkor a torma piaci helyzet javításához kiszámíthatóságot és árstabilitást szükséges elérni. Ezt a termelői alkupozíció javítása alapozhatja meg, amely a leghatékonyabban és leggyorsabban összefogással, közösségi fellépéssel teremthető meg.
 
Nagy István arra is felhívta a figyelmet, hogy a Vidékfejlesztési Programban több lehetőség is rendelkezésre állt a tormatermesztők részére, akik a jövőben is számíthatnak ezeknek a biztosítására. A kertészeti ágazat számára 2024-ben meghirdetésre kerülő pályázatok közül a tormatermesztők számára a termelési technológiájuk fejlesztéséhez vagy a torma feldolgozásához egyaránt újra elérhetőek lesznek. Biztatjuk a termelőket termelői együttműködések létrehozására és a fejlesztések közös megvalósítására, mivel ebben rejlik számukra a legnagyobb előrelépési lehetőség,. A zöldségágazatban az alapszintű jövedelem támogatáson túl termeléshez kötött támogatás is segíti a termelés jövedelmezőségének javítását.
A „Hajdúsági torma” nem csak hungarikum, hanem uniós oltalom alatt is áll. Ez újabb lehetőségeket is kinyit a gazdálkodók közössége számára, hiszen olyan pályázatok is meghirdetésre kerülnek 2024-ben, amelyek az ilyen földrajzi árujelzőkhöz, hagyományos különleges termékekhez kapcsolódódnak. Ezeken keresztül lehetséges például olyan tevékenység támogatott módon történő végzése, amely az együttműködésben résztvevő gazdálkodók által előállított, forgalmazott termék minőségének növelésére, hírnevének és hitelességének kereskedelemben történő biztosítására irányul. Ebben is segítséget tudunk nyújtani, hiszen ez egy Európában jól bevált eszköz a piaci értékesítés erősítésére – fűzte hozzá a miniszter.
 
forrás: agrotrend.hu / AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Ezzel a szuper egészséges növénnyel Magyarország látja el fél Európát

2023. március 24. 11:59
Az elképesztő mennyiségben megtermelt torma csaknem 90 százaléka exportra kerül.
 
A magyar torma keresett külföldön, a termesztés alapvetően egy körzetre koncentrálódik.
A kitűnő minőségű tormából a húsvéti ünnepi asztalra is bátran válasszuk a hazait – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.
 
A torma hazánkban őshonos növény
Hazánkban 2022-ben közel 1194 hektár területen folyt tormatermelés, a betakarítási munkálatok októbertől egészen a következő ültetési szezon kezdetéig, azaz márciusig is eltartanak.

Milyen szerepe van a helyi alapanyagoknak a vidéki vendéglátásban?

2023. augusztus 25. 15:39
A Turizmus Bulletin 2023. évi 2. számának egyik tanulmányában a rövid alapanyagellátási lánc fontosságát mutatta be a szerző a magyar vidéki vendéglátás rendszerében.
Amint azt az ágazati felmérések igazolják, a fogyasztói kereslet folyamatosan növekszik a környezetbarát élelmiszerek iránt, mindez pedig számos változást hozott a vendéglátásmenedzsment területén is.